Monday, 21 November 2011

BURUJ

Buruj adalah kumpulan bintang yang membentuk pola atau corak tertentu seperti binatang atau benda. Contohnya buruj Belantik (BI: Orion) membentuk sebuah belantik (sejenis alat penangkap binatang); buruj Pari (BI: Southern Cross) kelihatan seperti ikan pari, dan Buruj Biduk (BI: Big Dipper (AS) atauThe Plough (UK)) berbentuk sebuah biduk.
Perkataan buruj berasal daripada istilah Arab iaitu برج (burj) (tunggal), بروج (burūj) (jamak). Lain bangsa, lainlah persepsi mereka terhadap corak buruj itu. Justeru, nama buruj juga berbeza. Dalam contoh di atas, orang Melayu di Nusantara melihat corak empat biji bintang berbentuk segiempat dengan tiga biji bintang lagi sederet di dalamnya sebagai sebuah belantik manakala orang Yunani dan Rom Purba melihatnya sebagai susuk tubuh manusia iaitu pemburu bernama Orion.
Kesatuan Astronomi Antarabangsa telah membahagikan langit kepada 88 buruj, 12 daripadanya digolongkan dalam kumpulan yang disebut zodiak.

Buruj Belantik boleh dilihat dari kebanyakan tempat di dunia pada suatu masa dalam setahun. Buruj ini ditandakan oleh garis sengkang kuning.Foto buruj Belantik.


Zodiac ayat-ayat
Belas tanda-tanda zodiak, biasanya dirujuk sebagai 'tanda-tanda AHD', adalah alat yangpaling biasa yang kita gunakan untuk memahami personaliti kita dan orang lain. Malah,kebanyakan orang yang ingin tahu anda mesti telah meminta tanda zodiak anda dalamtempoh dua mesyuarat pertama. Ini membuktikan populariti tanda-tanda zodiak dalam kehidupan kita.


Zodiak panjang berdiri untuk haiwan. Astrologically, ia merujuk kepada pelbagai polayang
dibentuk oleh bintang-bintang di langit. Setiap satu daripada dua belas tanda-tandazodiak dikatakan telah set sendiri yang unik kualiti, bakat, kekuatan, kelemahan, dan lain-lain Klik pada tanda zodiak sesuai dan membaca keterangan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai anda, rakan anda, keluarga, dan anak-anak.


No comments:

Post a Comment